Kineski premijer u Davosu: Peking hoće 'crvene linije' za veštačku inteligenciju

Potrebno je uspostaviti "crvene linije" da se osigura da razvoj veštačke inteligencije doprinosi razvoju čovečanstva, rekao je danas u Davosu kineski premijer Li Ćijang i pritom osudio komericjalne "prepreke" u oblasti tehnologije i mere vezane za životnu okolinu.

"Veštačka inteligencija treba da se usmeri na dobrobit napretka čovečanstva i prema tome treba da postoje crvene linije koje ne treba preći i koje će svi poštovati", rekao je Li u govoru na sastanku Svetskog ekonomskog foruma, pozivajući na "dobru vladavinu" nad tom tehnologijom koja je u punom razvoju.

"Veštačka intligencija treba da bude inkluzivna i dobra za sve, a ne samo za malu grupu ljudi", rekao je kineski zvaničnik, dajući uveravanja da Kina želi da razvije komunikaciju i saradnju sa svim stranama da poboljša mehanizme upravljanja veštačkom inteligencijom.

On je naglasio da interesi zemalja u razvoju treba da budu prioritet da bi se smanjio tehnološki rascep sa razvijenim zemljama.

Li, koji je najviši kineski zvaničnik u Davosu od dolaska kineskog predsednika Si Đinpinga 2017. godine, osudio je nove diskriminatorne mere za trgovinu i investicije, ukazujući da prepreke ili remećenja mogu da uspore, ili blokiraju "vitalni protok za svetsku privredu".

On je ukazao na tehnologije, uključujući one vezane za životnu okolinu predlažući da svet unapredi saradnju u sferi zelene tehnologije.

"Neke zelene tehnologije ili proizvodi sa niskom emisijom ugljenika, koji su vrlo efikasni, ne mogu slobodno da cirkulišu", rekao je on i pozvao da se uklone prepreke i da se radi zajedno.

"Presudno je da se odlučno brani multilateralni trgovinski sistem", rekao je on.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x