Svet mode oplakuje kreatorku i Damu Vivijen Vestvud koja je promovisala pank

Svet mode - od Stele Makartni, Viktorije Bekam do Klaudije Šifer i Žan-Šarla de Kastelbažaka, danas oplakuje englesku modnu kreatorku i poslovnu ženu Vivijen Vestvud koja je od panka i novog talasa stvorila vodeći trend.

Vestvud kojoj je britanska kraljica Elizabeta Druga zbog zasluga dala titulu Dame, što je ekvivalent tituli Viteza za muškarce, u četvrtak je u 82. godini umrla u svom domu u Londonu.

"Opsesija Vivijen Vestvud je bila da promeni naše navike menjajući svet", rekao je za AFP francuski modni kreator De Kastelbažak, pozdravljajući "tu divnu, hrabru ženu, odlučnu u svojim uverenjima" koja je bila ultra politizovana i aktivna u borbi za očuvanje životne koline.

Po njegovim rečima, snaga Vidijen Vestvud je bila to što nije govorila samo o modi, već i o savesti, i podsetio da se ona borila protiv hapšenja osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

Ta kreatorka je napravila venčanicu za Asanžovu suprugu Stelu, koja joj je na Tviteru odala poštu.

Muzičar Boj Džordž je na Tviteru napisao da je modna industrija umela da se ruga toj kreatorki koja je "nesporno neprikosnovena kraljica britanske mode".

Kreatorka Stela Makartni je rekla da je Vestvud bila "jedna od retkih simbola britanske mode" i da je "izmislila pank modu".

Američka glumica Džejmi Li Kertis je napisala na društvenim mrežama: "Počivaj u panku", a manekenka Klodija Šifer smatra da je Vetsvud bila "genije jedinstvenog, nažalost neponovljivog glasa".

Vestvud je bila u vezi sa bivšim menadžerom "Seks Pistolsa", Malkom Maklarenom i zajedno su 1971. godine otvorili prodavnicu odeće u koju su redovno dolazili članovi tog pank benda.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x