Preminuo čuveni britanski gitarista Džef Bek, za mnoge genije na gitari

Britanski gitarista Džef Bek (Jeff Beck) preminuo je od meningitisa u 79. godini, saopšteno je sinoć na njegovom sajtu.

Beka mnogi muzičari smatraju genijem na gitari za rokenrol, bluz i džez, a svirao je u bendu "Jardberds" (YardBirds) zajedno sa Džimijem Pejdžom (Jimmy Page) i Erikom Kleptonom (Eric Claptin).

"Preminuo je u utorak pošto je iznenada oboleo od bakterijskog meningitisa", navodi se na sajtu virtuoznog muzičara koji je osvojio osam američkih muzičkih nagrada Gremi.

Na vest o njegovoj smrti reagovali su takodje veliki svetski muzičari, medju kojima Mik Džeger (Mich Jagger) koji je na Tviteru napisao da je preminuo "divan čovek i jedan od najvećih gitarista na svetu".

"Niko nije svirao gitaru kao Džef", napisao je na Tviteru Džin Simons (Gene Simmons) iz hard rok grupe "Kis" (Kiss).

Britanski hevi metal pevač Ozi Ozborn (Ozzy Osbourne) je rekao da je imao "neverovatnu čast" da sa Bekom sarađuje.

Bek, rođen u junu 1944. u predgrađu Londona važi za jednog od najboljih rok, hard rok, bluz i džez gitarista.

Bek se pridružio Pejdžu u rok bendu "Jardberds" 1965. godine, odmah posle odlaska Kleptona. Duo je snimio "Shapes of Things" i "Over Under Sideways Down".

Muzičar poznat po inovacijama gitarskog zvuka, osnovao je krajem 60-ih godina svoj hard rok bend "Grupa Džef Bek" sa tada još nepoznatim pevačem Rodom Stjuartom (Stewart) i basistom Ronom Vudom (Wood).

Bek potom počinje solo karijeru sa uspešnim albumom 70-ih godina (Blow by Blow".

Muzički časopis "Roling stoun" (Rolling Stone) je Beka 2015. godine svrstao peto mesto spiska 100 najvećih gitarista svih vremena.

Bek nije bio ljubitelj akustičnih gitara i svirao je električne gitare marke Fendera i Gibsona. Bio je poznat po specifičnom gitarskom zvuku.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x