Francuske glumice kritikovale Kanski filmski festival zbog Depa i Majven

Grupa francuskih glumaca i glumica kritikovala je danas Kanski filmski festival koji, kako su rekli, "polaže crveni tepih muškarcima i ženama agresorima", misleći na glumca Džonija Depa i rediteljkju Majven.

Sedamdsesetšesto izdanje ovog filmskog festivala obeleženo je povratkom Džonija Depa na film sa ostvarenjem "Žan di Bari" koje otvara festival, posle izolacije proteklih godina u Holivudu zbog optužbi o bračnom nasilju nad bivšom partnerkom Amber Herd.

Filmska rediteljka Majven je sama suočena sa sudskom tužbom pošto je nedavno u restoranu napala šefa nezavisnog informacionog sajta Mediapart Edvija Plenela (Edwy Plenel).

U uvodniku u dnevniku Liberasjon (Liberation) grupa je takođe pružila podršku glumici Adele Enel koja je pre nedelju dana objavila da prekida rad na filmu da bi osudila mirenje sedme umetnosti sa seksualnim agresorima.

Ta glumica je demonstrantivno izašla za vreme ceremonije dodele filmskih nagrada Cezar 2020. da se usprotivi tome što je Cezar za najboljeg reditelja dodeljen Romanu Polanskom za film "Optužujem" (J'accuse) iako su protiv njega ponovo podignute optužbe zbog ranijeg silovanja.
"Duboko smo ogorčeni/e i odbijamo da ćutimo naspram političkog stava koji je iskazao Kanski festival", navodi se u uvodniku koji su između ostalih potpisale Žuli Gaje i Lor Kalami.

"Polažući crveni tepih za muškarce i žene koji napadaju, festival šalje poruku da u našoj zemlji možemo da nastavimo da vršimo nasilje potpuno nekažnjeno, da je nasilje prihvatljivo na mestima stvaranja", dodaje se u tekstu.

Potpisnice ističu da je francuski film uključio disfunkcionalni sistem koji uništava.

"Kada imamo hrabrost da govorimo ili tražimo pomoć suviše često čujemo da nam kažu 'ćuti molim te zbog života filma'. Čak se dešava da su producenti/producentkinje spremne da kupe naše ćutanje", dodaje se u tekstu.

Odvojeno je sindikat CGT kritikovao izbor Festivala zbog izbora filma francuske rediteljke Katerin Korsini "Povratak" (Le retour), posle sumnji o uznemravanju i neregularnostima u vezi jedne eksplicitno seksualne ali simulirane scene, u kojoj je glumica mlađa od 16 godina.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x