Film dobitnika Pulicera koji je izveštavao iz opkoljenog Marijupolja prikazan na Beldoksu

 Film "20 dana u Mariupolju", ukrajinskog reditelja Mstislava Černova prikazan je večeras beogradskoj publici u okviru 16. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoks.

Mstislav Černov je pre nekoliko dana dobio Pulicerovu nagradu za hrabro izveštavanje iz opkoljenog grada Marijupolja, a fotograf Jevgenij Maloletka je dobitnik nagrade World Press Photo za fotografiju godine.

Ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač je u obraćanju publici pre prikazivanja filma rekao da je on rekvijem za poginule u Marijupolju i da je važan za budućnost Ukrajine i Srbije.

"Reč je o radu na istoku Ukrajine koji je živeo normalnim životom pre nego što je došla ruska vojska. Moći ćete da se uverite da su potpuno uništili grad i pretvorili ga u ogromnu grobnicu", rekao je Tolkač.

Ambasadorka Švedske Anika Ben David izjavila je pre projekcije da je ovo važan i herojski dokumentarac.

"Nemam reči za ono što Ukrajina proživljava poslednjih 15 meseci, veoma je teško razumeti činjenicu da je nuklearna sila napala slovensku bratsku naciju", rekla je ona.

Oboje su izjavili saučešće povodom poslednja dva masovna ubistva u Beogradu, Mladenovcu i Smederevu.

Film prati jedini međunarodni novinarski tim koji je ostao u Marijupolju na početku invazije, dok bombe padaju i kada stanovnici beže, a pristup struji, hrani, vodi i lekovima je prekinut.

Na kraju su opkoljeni ruskim vojnicima, sklonili se u bolnicu, nesigurni kako će da pobegnu.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x