Festival francuskog filma u Srbiji od 14. do 18. juna na Kosančićevom vencu i kod Ušća

Peti po redu Festival francuskog filma, koji se održava od 14. do 18. juna ove godine, obuhvatiće projekcije na otvorenom na Kosančićevom vencu, na obali Dunava, ali će prikazivanja biti i na Novom Beogradu na velikom ekranu kod tržnog centra Ušće.

Ovogodišnji festival obuhvata sedam filmskih ostvarenja, kao i malu retrospektivu, od kojih će dva filma sa festivala u Kanu biti prikazana prvi put od svoje premijere na tom festivalu, naveo je direktor Festivala francuskog filma Igor Stanković na konferenciji u MTS Dvorani.

"Zahvalan sam sponzorima i onima koji su podržali festival, a to su ministarstvo kulture, opština Stari grad i agencija 'Junajted moment'", rekao je Stanković.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar naveo je da Sporazum o koprodukciji između Srbije i Francusko postoji od 2019. godine.

"Festival francuskog filma je veoma važan trenutak u jačanju veza između Srbije i Francuske u polju kinematografije. Na ovogodišnjem festivalu biće prikazana najnovija ostvarenja francuskog filma, kao i dva filma iz selekcije kanskog festivala. Na festivalu u Kanu ove godine pojavio se Vladimir Perišić sa filmom 'Izgubljena zemlja' (Lost Country) i moćemo videti da kako su francuski filmovi prisutni u Srbiji, tako su i srpski u Francuskoj", rekao je Košar.

Kum ovogodišnjeg festivala je srpski reditelj Srdan Golubović.

"Ja imam dva filma u francusko-srpskoj koprodukciji. Festival je izuzetno važan kao dokar veza Francuske i Srbije. Projekcije na otvorenom su isto tako dokaz da se slavi film na najbolji mogući način", rekao je Golubović.

Otvaranje Festivala francuskog filma zakazano je za 14. jun sa početkom u 21 čas, a sve projekcije su besplatne.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x