Dr Nele Karajlić o Zabranjenom pušenju: Sudbina benda je, na neki način i sudbina bivše države

Jedan od osnivača sarajevske rok grupe Zabranjeno pušenje Nenad Janković, poznat kao Nele Karajlić ocenioje danas "da nijedan sud nigde na svetu" neče dozvoliti suosnivaču tog benda Davoru Sučiću (Sejo Saxon) da mu zabrani da izvodi pesme Zabranjenog pušenja.

On je u saopštenju naveo da nije imao nameru da se "tužaka po sudovima " i kada je, kako je napomenuo, još ranije saznao da je Sučić zaštitio ime Zabranjeno pušenje.

"Nije mi bilo pravo! Niko me ništa nije pitao! Da me je pitao, ja bih mu, vjerovatno, dao dozvolu. Međutim, nisam imao nameru da se tužakam po sudovima, jer, jednostavno, život je ljepši kad se ljudi vole", navaeo je Karajlić.

Karajlić je kazao i da je tom bendu ime Zabranjeno pušenje dala njegova majka, 1980. pred prvi nastup 27. novembra u Petoj sarajevskoj gimnaziji, kada je Sučić bio u vojsci.

"Istina je da je Sejo autor mnogih pesama grupe Zabranjeno pušenje, ali isto tako je istina da sam autor mnogih pesama i ja. Ali najveća istina je to da nije bilo onoga koji ih peva, od njih ne bi bilo ništa", rekao je on.

Podsetivši na istoriju sarajevskog benda, Karajlić je kazao da je i on, "kao i Sejo" odlučio da zaštiti ime Zabranjeno pušenje.

"Ne da bi ga nosio, nego da bi na taj način bio zaštičen od stalnih Sejinih napada na moje promotere. O pravdi da ne govorim", kazao je Karajliić.

Naveo je i da se, potom, "u dugim razgovorima sa Sejom" nije došlo do kompromisa.

"Ja sam htio da vlasnici imena budemo obojica, po pola, a on je htio sebi sve. Nije imao sluha za moje predloge. O tome će izgleda, odluku, ipak, doneti sud", kazao je on

Ocenio je i da je, uglavnom, sudbina Zabranjenog pušenja, "jeste na neki način i sudbina zemlje u kojoj je nastalo".

"Šteta je što nismo bili u stanju da se dogovorimo i zbog nas, i zbog publike, a najviše zbog naših pjesama koje su postale dio kulturnog naslieđa ovih prostora", kazao je on.

On je rekao da je izvođenje bilo čijih pesama na koncertima dozvoljeno svakom muzičaru i dodao da se za ta izvođenja uvek plaća naknada, "tako da izvođenje niko i nigde ne može zabraniti".

"Što se prijetnji sudskim postupcima tiče, ja sam za iste spreman, mada mislim da u toj utakmici neće biti pobjednik", naveo je Karajlić.

Sučić je saopštio ranije danas da je povukao dozvolu za javno izvođenje svojih pesama koje je u Srbiji i inostranstvu izvodio bivši pevač i i suosnivač tog benda. Zabrana se odnosi na koncerte i medijske nastupe koje Janković ima s violinistom Stefanom Milenkovićem.

U saopštenju se navodi da je Janković u više navrata koristio brend i autorska dela Zabranjenog pušenja i da se lažno predstavljao kao potpuni vlasnik autorskih i fonogramskih prava, kao i da je drugim ljudima ustupao intelektualno vlasništvo koje mu zakonski ne pripada.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x